My followers

Thursday, 5 January 2012

වයඃ ධම්මා සංඛාරා උපත 1993 විපත 05/01/2012


 මේ දරුව හදාගත්තෙ අපි,    දැන්  ඉන්න ගේ හදාගෙන පදිංචියට ආව,  1993 අවුරුද්දෙ ඉඳල.  මේ අවුරුදු 18 තුල මෙයා සෑහෙන්න වැඩුන. ඇත්තටම මීටර් 10 කට කිට්ටු වෙන්න උස ගියා. මෙයාගෙ අකල් වියෝවට හේතු වුනෙත් ඒ ඉක්මන් වැඩීම කිව්වොත් වැරදි නෑ.


විදුලි රැහැන් වලට මෙයාගෙ අතු කිට්ටු වැඩියි කියල, අතු කපන්න නියෝගයක් ආව ගිය අවුරුද්දෙත් මේ කාලෙම.  අතු අපිට කපන්න බැරි තරම්, මෙයා උස නිසා, වෘතීය ගස් කපන්නො ගෙනල්ල තමා, මෙයාගෙ පණ බේරගත්තෙ පසුගිය වතාවෙත්. වැඩේට ලොකු  වියදමකුත් ගියා.

මේ වතාවෙත්, එහෙම කරල මෙයාගෙ පණ බේර ගන්න තමා ලෑස්ති වුනේ. අතු පාහින්න ඉල්ලපු ගාන ඇහුවමමට 'හාට් ඇටෑක් ' එකක් නොහැදි බේරුනේ නූලෙන්. ගහ බලල, ගාන කියන්න ආව මනුස්සය කීව අනිත් කතාව, ඊට එහා.  බටහිර ඔස්ට්‍රේලියාවෙ විදුලි බලය බෙදාහරින,  'වෙස්ටර්න් පවර් කෝපරේෂන් ' එකේ ඉන්ස්පෙක්ටර්ලගෙ කොම්පියුටරේ  දත්ත වලට, ගහක් ඇතුල් වුනාට පස්සෙ,   එයාල ඒ ගහ හැම අවුරුද්දෙම චෙක් කොරනවලු.  මේ මෑන් කිව්ව විදියටඅපිට දරුවගෙ පණ රැක ගන්න නංහැම අවුරුද්දෙම මේ වියදම දරන්න වෙන එකඉර හඳ වගේ ෂුවර්.

ගහම කපල ඉවත් කරල, අවසාන කටයුතුත් එයාලම කරන්නම් කිව්ව අතු පාහිනවට වඩා ටිකක් වැඩි ගානකටඒ කියන්නෙ, ගහේ අතු, කඳ, ඔක්කොම කොටස්  එයාල අරගෙන යනව විතරක් නෙමේගහ තිබ්බ තැනමි.මී. 300 ක් හාරල ගහේ මුලත් ඉවත් කරනව.  මුල ඉවත් කිරිල්ලට මෙහෙ කියන්නෙ 'ස්ටම්ප් ග්‍රයින්ඩින් ' කියල.

කොහොම හරි තීරනේ කරන්න සිද්ධ වුනා, අවුරුදු 18 ක් හදා ගත්ත දරුවව, තව දුරටත් බලා හදා ගන්නවද, එයාට 'එයුතිනේසියා ' ඉන්ජෙක්ෂන් එක දෙනවද කියල.  තීරනය ආර්ථික වුනත්, තව හේතු තිබුන එතනට එන්න.  ප්‍රධානම හේතුව 'ලෑන්ඩ් මාක් ' එකක් හැටියට විනා මෙයාගෙන් හෙවනක් වගේ ප්‍රයෝජනයක් වත් නැති වීම.  ' කොට්න් පාම් ' වර්ගෙට අයිති, මේ දරුවෙක් වගේ හදා ගත්ත ගහෙන්, පලදාවක් තියා කිසිම දෙයක් ලැබෙන්නෙ නෑ.  ගස් කපන අය, එයාලගෙ ට්‍රක් එකෙන් ඇදන් එන යන්තරේකින්, මුළු ගහම එවෙලෙම ලී කුඩු [කුඩුම නෙමේ 'මල්ච්' ] බවට පත් කරල, ලී කුඩු ගොඩ අරන් යනව. ඕනෙ නං මල් පාත්ති වලට හෙම දාන්න ලී කුඩු ගොඩ තියා ගත්තෑකි අපට. අපේ ගහ කපන කට්ටිය කිව්වෙ ' කොට්න් පාම් ' මල්ච් වල ඇසිඩ් ගතිය වැඩි නිසා, ගස් වලට යොදනව නං, ඊට ඉස්සෙල්ල අවුරුද්දක් වත්, දිරන්න අරින්න ඕනෙ කියල. බලනකොට මෙයාගෙන් එහෙමවත් වැඩක් නෑ.

' උගේ ලෝකය ' ලියන රංග අලුතෙන් බ්ලොග් ලියන කෂ්ටියට,  උපදෙස් මාලාවක්  දාල තිබ්බ. ඒ උපදෙස් අනුව, අද මාතෘකාව යෙදුවෙ. බලමු කොහොමද කියල.


 
පහළින් තියෙන්නෙ 'ඔපරේෂන් ට්‍රී ලොපින් පින්තූර & වීඩියෝ '  





වීඩියෝ අප්ලෝඩ් වෙන්නෑ. ඒ නිසා අපේ වත්තෙ කැලේට වැවිල තියෙන, ගස් සහ මල් වල පින්තුර ටිකක් දාන්නම්. 
ඔන්න රෙසිපි දැම්ම, දැන් ගස් කොළන් දානව. බලමු 'ඔබා' කියන්නෙම කුණුහබ්බ කියන චෝදනාවෙන් ගෑලවෙන්න පුළුවන්ද කියල. 
  












දෙහි


දෙළුම් [අවාරෙ]
කරපිංචා




නාරන්

අඹ

පහළින් තියෙන්නෙ කැළේට වැවුන ගස් වලින් කපාගත් මල් ටිකක්








Monday, 2 January 2012

කන්දක් විළිලා, කෙන්දක් වැදීම


ටෙලි ඩ්‍රාමා එකක් බලන්න ගිහින්, 2011 දෙසැම්බර් අන්තිමට ලියපු පොස්ට් එක ඉවර කරන් නැතුව මගදි නවත්තන්න වුනානෙ. ඉතුරු හරිය ලියන්න ඉස්සෙල්ල කොමෙන්ට් වලින් දැක්ක දෙයක් තමා, වෙජිටේරියන් වගේම, මාළු විතරක් කන අයත් , ඒවගේම ගවමස් නොකන අයත් බොහෝ දෙනෙක් ඉන්න බව. ඒ නිසා චිකන් සහ මාළු වගේම එළවලු වලිනුත් මේ 'ස්ටර් ෆ්‍රයි' එක හදන්න පුළුවන් කියල පෙන්නල දෙන්නත් හිතුන මේ ගමන්ම.


උඩින්ම තියෙන පින්තුරෙන් පෙන්නල තියෙන්නෙ මම ඒකට ගත්ත 'ඇට්ලෑන්ටික් සැමන් ' කියන මාළු ග්රෑම් 500 ක විතර ප්‍රමාණය. ඔය විදියම, රතු පාට, රසත් ලොකු වෙනසක් නැති, ' ටැස්මේනියන් සැමන් ' කියල වර්ගෙකුත් මෙහෙ තියෙනව. ලංකාවෙ නං මේ වැඩේට තෝර, බල, කෙලවල්ල, තලපත් එහෙමත් නැත්තන් මෝර වගේ මාළු ජාතියක් වුනත් පාවිච්චි කරන්න පුළුවන්. ' තෝර බලයි ' වුනත් ප්‍රශ්නයක් නෑ.


මාළු පිළිබඳව යමක් කමක් ඉගෙන ගන්න අවශ්‍ය අය, අහන්න ඕනයගෙන්.


 
විශේෂ ඉල්ලීමක්
සිංහල බ්ලොග් ලෝකෙ,   මාළු පිළිබඳව එකම විශේෂඥය වන, 'ඕනයගෙ' බ්ලොග් එකට යන්න පුළුවන් මෙතනින්. මේ ලින්ක් එක හරහ ගිහිල්ල,  පෝස්ට් එක නොකියෙව්වත්, ඒකෙ වැටිල තියෙන කොමෙන්ට් පළවෙනි එකේ ඉඳලම කියවල කොමෙන්ට් එකත් දාල ගියොත් මගේ අවංක ස්තුතිය ඔබට.


දැන් බහිමු වැඩේට.
ඉස්සෙල්ලම අවන් එක සෙන්ටිග්‍රේඩ් අංශක 250 කට විතර රත් කර ගන්න. හරක් මස් කුට්ටිය අවන් එකේ විනාඩි 45 ක් විතර බේක් කර ගන්න. එහෙම කලාම ලැබෙන්නේ මෙන්න මේ වගේ මස් කුට්ටියක්.
දැන් මස් කුට්ටිය තමන් කැමති ගන කමට පෙති වලට කපල, ඒ පෙති කැමති බයිට් සයිස් එකට කපා ගන්න. පහලින් තියෙන්නෙ මං කපා ගත්ත විදිය.
ගෙදර තියෙන සෝස් ජාති ඔක්කොගෙන්ම මේස හැන්ද ගානෙ භාජනේකට දාල කහ කුඩු තේ හැඳි බාගෙකුයි, ගම්මිරිස් කුඩු තමන් කැමති ප්‍රමානෙකුයි ඒකටම දාන්න. කපා ගත්ත මස් ටිකත් ඒ බාජනේටම දාල හොඳට අතගාල, වහල, පැත්තකින් තියන්න. [කැමති ප්‍රමාණයක් ලුනුත් දාගත්තට කමක් නෑ, මං නං ලුනු දැම්මෙ නෑ, සෝස් වල ලුණු, විතරක් නෙමේ, විනාකිරිත් තියෙන නිසා]
ඉස්සෙල්ල පෝස්ට් එකේ, මම සඳහන් කරපු එළවලු, ළුනු, එහෙම මතකනෙ. ඒ එළවලුම නැති වුනත් ඒ වගේ එළවලු ජාති තමන් කැමති විදියට කපා ගන්න. මස් ග්රෑම් 500 න් හදනව නං ඔක්කොම ජාති එලවලුත් ග්රෑම් 500 - 600 කට වඩා වැඩි කරන්න එපා. හැබැයි තමන් කැමති එළවලු වැඩියෙනුත්, වැඩිය කැමති නැති ඒව අඩුවෙනුත් ගත්තට ප්‍රශ්නයක් නෑ.
මස් සහ එළවලු ඔක්කොම දාන්න පුළුවන් සයිස් ෆ්රයින් පෑන් එකක් ලිපේ තියල ඒකට බටර්, මාජරින් හෝ ඕනෙම කන්න පුළුවන් මේධයක්, මේස හැඳි දෙකක් දාන්න. ගින්දර ෆුල් වැඩි කරන්න එපා. තෙල් රත් වෙනකොට අබ තේ හැඳි බාගයක්, කෑලි මිරිස් මේස හැන්දක් [මිරිස් තමන් කැමති විදියට අඩු වැඩි කොර ගත්තට කමක් නෑ] රම්පෙ, සේර, කරපිංච, දෙකට හෝ තුනට පලපු සුදු ළුනු බික් තුනක් විතර දාල අබ ටික ඩාන්ස් දාන කන් රත්වෙන්න අරින්න. ආ..අමු මිරිස් කරලකුත් හීනියට ලියල දැම්මට කමක් නෑ, තලාගත්ත පොඩි ඉඟුරු කෑල්ලක් එක්ක. ඔය ටික රත් වෙන වෙලාවට එන්නෙ නියම සුවඳක්.
ඉස්සෙල්ලම ලිපේ තියෙන භාජනේට දාන්න කපාගත්තා කැරට් ටික.
බෝංචි එහෙමත් තියෙනව නං ඊගාවට දාන්න. දැන් අනිත් එළවලු තියෙන ඒව දාන්න. ඊටපස්සෙ මස් ටික දාල, මස් විනාඩි දෙකක් රත් වෙන්න අරින්න. 
අන්තිමට හතු ටිකත් දාල භාජනේ වහල, ගින්දර නිමල විනාඩි තුන හතරක් තියෙන්න අරින්න. ඊට පස්සෙ ඔක්කොම කලවන් වෙන්න හැඳි ගාන්න.

දැන් බඩු රෙඩි. වැඩේ සිම්පල් නේද?
මෙන්න 'එන්ඩ් ප්‍රොඩක්ට්' එක.
මම කුකුල් මස් සහ මාළු කපන්නෙ මෙන්න මේ ප්‍රමානෙට.


කුකුල් මස් හෝ මාළු ' ස්ටර් ෆ්‍රයි ' කරනව නම් එළවලුත් එක්ක එකටම දාල ෆ්‍රයි කරගන්න.

කුකුල් මස් හෝ මාළු වලින් 'ස්ටර් ෆ්‍රයි' එක හදනව නම් අවන් එකේ බේක් කරන්න අවශ්‍ය නැහැ, හැබැයි කටු නැතුව ගත්තොත් තමා හොඳ.
වෙජිටේරියන් අයට, මස් මාළු නැතුව, මේ විදියටම ' වෙජිටබල් ස්ටර් ෆ්‍රයි ' එකක් කරදරයක් නැතුව හදා ගත්තෑකි.

කොයි විදියට හැදුවත් හතු අන්තිමට දාන්න.
මේක ඔය පොඩ්ඩක් අනුමත වෙන කට්ටියට ' බයිට් ' එකක් හැටියටත් හොඳයි.

Saturday, 31 December 2011

ඔබා ආයෙත් කුස්සියට රජ වූ වගයි...


මේ දවස් වල තනියම ඉන්න ගමන්, වැඩක් නැති වෙලාවක කාලෙ මරන්නත් එක්ක හිතුන, නිකමට කඩමණ්ඩිය පැත්තෙ ගිහින් එන්න. ගන්ඩ ඇති දේකුත් නැතුව, ලොකු කඩයක් ඇතුලෙ නිකමට කැරකෙන කොට දැක්ක, කඩේ එක එක ජාති මස් වර්ග ප්‍රදර්ශනේ කොරන රාක්ක ටික. මෙන්න මේ විදියට.

'ඔබී' නිර්මාංශික ආහාර කන්නෙ. තේරෙන බාසාවෙන් කිව්වොත් 'වෙජිටේරියන්'. 
බිත්තර දාල හදන්නෙ කියල කේක් හෝ උම්බලකඩ දාල තියෙන්නෙ කියල ලුනුමිරිසක්, පොල්සම්බෝලයක්, නොකන තරං දරුණු 'වෙජිටේරියන්' කෙනෙක් නං නෙමේ. ඒ වුනත් එයාලගෙ ගෙදර ඉස්සර කිරි එළදෙනුන් ඇති කල නිසා, හරක් මස් ගෙදරට ගේනවට වැඩි කැමැත්තක් නෑ. ගෙනාවොත් උයල නොදී ඉන්නෙත් නෑ. ඔය හේතුව නිසා අපි ගේන්නෙ මාළු සහ කුකුල් මස් විතරමයි වගේ.
ඔබීත් ගෙදර නැති වෙලාවෙ මට හිතුන, 'බීෆ් ස්ටර් ෆ්‍රයි' එකක් හදල බලන්න. [වැරදුනොත් අපේ 'කළු' ඉන්නව රස ගුණ බලන්නෙ නැතුව දෙන ඕනෙම දෙයක් කන්න.මේ පහලින් ඉන්නෙ එයා අව්ව තපිමින්.]
ඒ පාර කඩේ ඇතුලෙ කැරකිලා බැලුව වැඩේට අවශ්‍ය දේවල්. හරියයි කියල හිතුන මෙන්න මේ දවල් දැක්කෙ එතකොට.
ඉස්සෙල්ලම දැක්ක, 'බේකින් ට්‍රේ' එකත් එක්කම තෙල්, සව්, ඇටකටු, නැති ග්රෑම් 500 ක විතර මස් කුට්ටියක්.

කෝකටත් කියල, හම එහෙම ඉවත් කරපු, කුකුල් මස් ග්රෑම් 500 ක් විතරත් ගත්ත මෙතනින්.

ඊට පස්සෙ ගත්ත, අවශ්‍යයි කියල හිතුන අනිත් දේවල්, මේ තියෙන්නෙ ඒව.
    හතු

   රතු පාට මාළුමිරිස්[කැප්සිකම්]
    කහ පාට කැප්සිකම්
ලූනු කොළ වගේ ජාතියක් [ස්ප්‍රින් අනියන්]
  අපි නොදන්න කැරට්
 ලොකු ලූනු
පහල පින්තුර වල තියෙන ජාතිත් තිබුන, ඒව ගත්තෙ නෑ. තක්කාලි, මිරිස්, කරපිංචා, දෙහි, එහෙම ගෙදර ගස් වලත්, ඉඟුරු, සෝස්, සුදු ලූනු එහෙම කලිං අරන් ගිය ඒවත්, ගෙදර තිබුන නිසා.
පහල තියෙන සෝස් ජාතියි, තව තක්කාලි සෝස් එකකුයි, ගෙදරම තිබුන.

මේකත් ගෙදරම තිබුන.

දැන් ඔන්න ඔබාගෙ ක්‍රමේට 'බීෆ් ස්ටර් ෆ්‍රයි' හදන්න, ඕනෙ අවශ්‍ය ජාති ඔක්කොම කිව්ව. ඕකට තව ඕනෙ වෙන්නෙ බටර්, මාජරින්, පොල්තෙල්, කෝර්න් ඔයිල්, පාම් ඔයිල්, ඔලිව් ඔයිල් හෝ තමන් පාවිච්චි කොරන ඕනෙම, වසවිස ජාතියෙන් මේධය මේස හැඳි දෙකක් විතර සහ කෑලි මිරිස් [තමන්ගෙ ටේස්ට් එකේ හැටියට අවශ්‍ය ප්‍රමාණය]


ලුනු අමතක වුනා නෙමේ, මං දාන සෝස් වල හැටියට,මට නං ලුනු ඕනැන්නෙ නෑ, ඔයාලට ඕන්නං දාගත්තට මගේ අමනාපෙකුත් නෑ.


මේක අදම ලියල ඉවර කොරන්න හිටියට, 'හෙනහුරෙක්' කඩා වැටුනනෙ මේ දැන්. හෙනහුරාගෙ නම කිව්වොත්  'අශෝක හඳගම'


මතකනෙ අපේ ඉන්දරේ. ඉන්දරෙයි, ඉන්දරේගෙ මල්ලියි ඉන්නෙත් මං ඉන්න කිට්ටුවමයි. [ඉන්දරේ චුට්ටකට ඉස්සෙල්ල ලංකාවට පිටත් වුනා, වාර්ෂික විසිට් එකට] 


  
අශෝක හඳගම, ඒ මල්ලිගෙ වාසිටි ගජයෙක්. සතියකට විතර ඉස්සෙල්ල  ඒ මල්ලි මට දුන්න, අශෝක හඳගමගෙ 'මේ පාරෙන් එන්න' ටෙලියෙ කොපියක් . ඒක මම හුඟක් කාලෙකට පස්සෙ දැකපු හොඳම නිර්මාණයක්. මේක කියවන බොහෝ දෙනෙක් 'මේ පාරෙන් එන්න' බලල ඇති. මල්ලි ඒක දෙන ගමන් කිව්ව, තව හොඳ එකක් තියෙනව අශෝක හඳගමගෙ, ඒකත් හොයල දෙන්නං කියල. මේ දැන් කෝල් එකක් ආව 'බඩු හෑව්' කියල.


කට්ටිය සමා වෙන්න ඕනෙ, මම දැන් යනවා අළුත් එක , [ඒ කියන්නෙ 'නැගෙනහිර වෙරළෙන් ඇසෙන'] අරං එන්න.


සමාව දීල ඉවසා වදාරනවට සැනසිලි තෑග්ගක් හැටියට, 'නැගෙනහිර වෙරළෙන් ඇසෙන' බලල ඉවර වුනු ගමන්, 'බීෆ් ස්ටර් ෆ්‍රයි' එකට අමතරව, 'චිකන් ස්ටර් ෆ්‍රයි' එකකුත් හදන හැටි කියල දෙනව කෂ්ටියට.


සිංහල බ්ලොග් කියවන, කොමෙන්ට් දාන සහ බ්ලොග් ලියන සියලු දෙනාටත්, ඔවුන් සියලු වැඩ අතපසු කර, බ්ලොග් ලෝකයේ සැරිසරණ අතර මෙත් සිතින් ඉවසා වදාරන, ඔවුන්ගේ පවුල් වල අයටත්, හෙට ලබන්නා වූ නව වසර, ගත වුනු වසරට වඩා සුභ පල දායක එකක් වේවා....!!!




ඔබා කුනුහපර කියනව කියල හැමදාම බනින කට්ටිය 'ෆොරිජින් සිගරෙට්' පෝස්ට් එකේ පින්තුරෙ හරියට බලල නෑ, හෙහ්...හෙහ්...හූ..හූ...